HOAX: Pedofiel gebruikt 'Talking Angela' app om kinderen te begluren
De Hoax-Wijzer | 24/02/2014 | Update: 28/09/2014
Momenteel circuleert er een waarschuwing voor de 'Talking Angela' smartphone applicatie, die pedofielen zou toestaan om in je woonkamer te kijken. Het gaat hier echter om een hoax die onnodige angst en paniek probeert te zaaien. Gebruikers van deze app hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy of die van hun kind.
De circulerende waarschuwing, of toch althans één van de vele versies, luidt als volgt:
MENSEN deze app niet downloaden! Der zijn pedos die je kunnen zien!Als je goed in het oog kijkt van deze kat dan zie je een woonkamer en mensen! Ze gaan je ook rare vragen stellen waar je woont ofzo. Ze kunnen door jou camera naar jou kijken! Kijk uit en als je de app heb verwijder hem dan meteen!
Een andere circulerende versie luidt als volgt:
LET OP !!!
Er is een gerucht over de app talking angela,dat er een pedofiele hacker mee kan kijken via jou telefoon als je deze app gedownload hebt. als je deze app een tijdje hebt begint de kat rare vragen te stellen zoals :je naam en andere gegevens. mijn dochter kwam vandaag met dit gerucht van school af. als je goed in de ogen van de kat kijkt dan zie je een soort woonkamer.
KORTE INHOUD
Er is geen enkel bewijs dat de beweringen omtrent de "Talking Angela" app gefundeerd zijn op waarheid. Integendeel, verschillende testen en onderzoeken hebben uitgewezen dat de al deze beweringen onjuist zijn, en dat de smartphone applicatie veilig is voor gebruik door kinderen. Moest dit niet het geval geweest zijn, hadden Apple en Google deze app intussen reeds geweerd.
De virtuele kat zal inderdaad persoonlijke vragen stellen, maar dit is de manier waarop de app hoort te werken om zo een gepersonaliseerde conversatie te kunnen voeren. De informatie wordt niet doorgestuurd naar hackers of pedofielen, en eventuele informatie die naar het bedrijf wordt gestuurd is altijd anoniem. De conversatie-modus is enkel beschikbaar indien de "kindermodus" (Child Mode) uitgeschakeld is. Ook foto's die met de app worden gemaakt worden nergens doorgestuurd, en kunnen enkel gedeeld worden op Facebook of Twitter indien de gebruiker hiertoe specifiek de toestemming geeft.
Gezien de miljoenen keren dat deze app werd gedownload, zou het vrijwel onmogelijk zijn voor één of meerdere pedofielen om alle kinderen die tegelijkertijd "Talking Angela" gebruiken, telkens een instant antwoord te geven op hun vragen. Ook is er helemaal geen pedofiel te zien wanneer je inzoomt op de pupil van het oog van de virtuele kat. Dit mag dan zo wel lijken op het eerste zicht, maar een foto in hoge resolutie toont aan dat dit niet het geval is. Het zou bovendien niet erg slim zijn als een pedofiel zichzelf zo in beeld zet, en het verklaart ook niet waarom het beeld dan permanent onveranderd blijft ongeacht wanneer je de app gebruikt.
DETAIL ANALYSE
Volgens bijna alle circulerende waarschuwingen zou de smartphone app "Talking Angela" het werk zijn van een pedofiel, die op deze manier tracht kinderen te begluren of ermee in contact te komen. Het bewijsmateriaal dat hiervoor wordt aangevoerd, is dat Talking Angela een aantal vragen stelt zoals "wat is je naam?" en dat in het oog van de kat een man te zien zou zijn die in de woonkamer zit. Die man zou aldus de glurende pedofiel zijn, en het oog van de kat zou functioneren als camera om het nietsvermoedende kind te bespioneren. Alle massahysterie hieromtrent ten spijt, is er helemaal geen gevaar voor kinderen die gebruik maken van deze app.
De bedoeling van deze app is dat de virtuele kat wacht tot het kind iets zegt, om het dan te imiteren op een katachtige manier. Indien de ingebouwde camera van het telefoontoestel geactiveerd is, kan Talking Angela reageren op gelaatsuitdrukkingen. En wanneer de "kindermodus" (Child Mode) is uitgeschakeld, is het ook mogelijk om een virtuele tekst chat te voeren met haar. Op zich doet de app hiermee dus niets dat het niet hoort te doen, net zoals ook het geval is met gelijkaardige smartphone apps zoals Talking Tom Cat.
RESULTATEN VAN ALLE TESTEN HETZELFDE: DE APP IS VEILIG
Niettemin doen hoax waarschuwingen over Talking Angela reeds de ronde sinds kort nadat de app gelanceerd werd in 2012. Als gevolg hiervan heeft Snopes.com een uitgebreide test gedaan van de app om na te gaan of er enige vorm van waarheid zit in de circulerende waarschuwingen. Hieruit is gebleken dat Talking Angela een geheel ongevaarlijke app is, en zelfs pogingen op de virtuele kat te laten antwoorden op vragen van seksuele aard leverde enkel afwijzende resultaten op. Hetzelfde resultaat werd gemeld door o.a. Hoax-Slayer en Mashable.com. Ook het onderzoek van Sophos Naked Security, een bedrijf gespecialiseerd in online veiligheid, heeft uitgewezen dat de app goedaardig is. Op de vraag of Talking Angela jongens seksueel aanrandt, kwam het antwoord 'No! Stop scaring me with those questions!'
In de tekst chat van de app is het inderdaad wel mogelijk dat Talking Angela vragen zal stellen zoals "wat is je naam?" of "hoe oud ben je?". Op zich zijn dit standaard vragen die in dit geval gericht zijn op kinderen om zo een eenvoudige en gepersonaliseerde conversatie te voeren, wat bovendien enkel mogelijk is indien de "kindermodus" uitgeschakeld staat. De conversatie met Talking Angela wordt gestuurd door zogenaamde "chat bot" software, en het is niet mogelijk om een persoon de conversatie te laten overnemen vanuit de telefoon, verzekert het bedrijf Outfit7, de ontwikkelaar van de Talking Angela app.
Outfit7 bestaat sinds 2010 en heeft reeds tientallen apps voor smartphones ontwikkeld, waarvan er geen enkele onveilig bevonden werd. Indien de Talking Angela app toch effectief onveilig zou zijn, hadden Apple en Google dit ongetwijfeld weer verwijderd. Antwoorden die de gebruiker van de Talking Angela app schrijft op de vragen van de virtuele kat, worden dan ook nergens verspreid of gedeeld buiten in de applicatie zelf. Eventuele informatie die wordt doorgestuurd naar het bedrijf, is altijd volledig anoniem. Dit staat ook duidelijk vermeld in de Outfit7 Privacy Policy.
GEEN PEDOFIEL AAN DE ANDERE KANT
Gezien Talking Angela al meer dan 57 miljoen keer werd gedownload, is de kans groot dat wereldwijd duizenden kinderen er tegelijkertijd gebruik van maken. Zelfs al zou er een pedofiel achter de schermen van deze app zitten, is het praktisch onmogelijk voor hem - of zelfs meerdere pedofielen zoals sommigen beweren - om een conversatie te voeren met elk kind dat gelijktijdig gebruik maakt van de app. De virtuele kat reageert immers bijna altijd onmiddellijk op de gebruiker, wat niet mogelijk zou zijn indien een persoon manueel op elke gebruiker een reactie zou moeten formuleren.
Ondanks de talloze "klachten" van mensen die blindelings de waarschuwing van het hoaxbericht hebben geloofd, zijn er geen geloofwaardige meldingen van binnengekomen bij de politie. Ook de bewering dat een hacker via deze app het kind zou kunnen begluren, is volledig uit de lucht gegrepen; zelfs indien dat het geval zou zijn, zouden hier honderdduizenden hackers tegelijkertijd actief mee bezig moeten zijn.
In sommige versies van de circulerende hoax wordt er een afbeelding getoond van een man die zogenaamd de ontwikkelaar van de app zou zijn, en aldus de pedofiel die achter dit alles zit. De man in de foto is echter John Williams Clancy, een pedofiel die momenteel in een gevangenis in Californië zijn levenslange straf uitzit, en reeds lang opgesloten was nog voor de app Talking Angela werd ontwikkeld. Hij heeft dus helemaal niets te maken met dit ganse verhaal, en het ziet er naar uit dat iemand gewoon zijn foto gedownload heeft en dit verhaal erbij verzon om extra paniek en onrust te zaaien.
GEEN PEDOFIEL IN HET OOG VAN DE KAT
De meest absurde bewering is dat een hacker, de pedofiel aldus, naar kinderen gluurt via de Talking Angela app. En dat zou dan niet gebeuren via de ingebouwde camera van de smartphone, wel via het oog van de virtuele kat. Wanneer je een foto maakt van Angela en je zoomt in op de ogen, zal je merken dat de pupillen een woonkamer schijnen te weerspiegelen. Sommigen zien hierin echter ook nog de silhouet van een man, en zijn er dan meteen steevast van overtuigd dat het de pedofiel is die aan de andere kant zit om naar kinderen te gluren. Die bewering is echter onmogelijk om volgende redenen:
- Het scherm van een smartphone, of een gedeelte ervan, kan niet zomaar even worden omgetoverd tot "camera". Het oog van de kat kan je dus niet filmen of begluren.
- Ongeacht wanneer je een foto neemt van de virtuele kat en inzoomt op het oog, het beeld blijft altijd exact hetzelfde, indien er echt iemand live aan de andere kant zou zitten, zouden er veranderingen moeten optreden.
- Zelfs indien het oog van de kat op de één of andere manier toch een camera zou zijn, waarom zou de hacker die in twee richtingen laten werken? En waarom zou een pedofiel zichzelf prijsgeven door zijn beeld in het oog van de kat te plaatsen? Tip: als je ergens een veiligheidscamera ziet hangen, kijk eens in de lens... zie jij de veiligheidsagent die de monitors zit te bekijken waarop alle camerabeelden worden getoond?
Hoewel een ingezoomde kijk op de pupil van de virtuele kat inderdaad lijkt op het interieur van een woning, is er helemaal geen man te zien zoals sommigen beweren. Aangezien het gaat om een donker contrast en een onduidelijk beeld, lijkt het er echter wel op dat er een man zit. Een foto in hoge resolutie, zoals bij Mimikama werd genomen, toont niettemin overduidelijk dat er geen silhouet van een man te zien is.
Naast dit alles is het goed om even te vermelden dat het wel degelijk mogelijk is om foto's te nemen met deze app, maar dit zal nooit gebeuren zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is. Vanzelfsprekend worden deze foto's dan gemaakt met de ingebouwde camera van je smartphone, en niet met het scherm of met het oog van de virtuele kat dat erop afgebeeld wordt. Bij het maken van een foto krijg je de optie om die foto te delen op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, maar je moet hier dan alsnog toestemming voor geven. Verder zullen de foto's sowieso niet gedeeld of verspreid worden, ze worden enkel opgeslagen in je smartphone.
GEEN KIND VERMIST NA HET INSTALLEREN VAN TALKING ANGELA
Alsof de paniek op het internet omtrent de "Talking Angela" app nog niet groot genoeg was, pakte de satirische nieuwssite Huzlers.com uit met een artikel over de verdwijning van een kind. De zevenjarige Eli Moreno zou verdwenen zijn nadat hij met de app had gespeeld op de iPhone van zijn moeder. Dit verhaal is echter volledig verzonnen, en Huzlers.com geeft zelf aan dat hun website 'een combinatie biedt van schokkend nieuws met satire nieuws om de lezer zo in een staat van ongeloof te houden'. Hun artikel kan dus geenszins ernstig genomen worden. Er is ook geen enkele andere betrouwbare vermelding waaruit blijkt dat kinderen verdwenen zijn als gevolg van de "Talking Angela" app.
CONCLUSIE
Uit alle verschillende testen en onderzoeken is gebleken dat de app volkomen veilig is om gebruikt te worden door kinderen. Er is helemaal geen reden om te veronderstellen dat pedofielen de app gebruiken om met kinderen in aanraking te komen. De redenen opgegeven waarom Talking Angela wel het werk van pedofielen zouden zijn, zijn volkomen onlogisch en vaak zelfs onmogelijk. De circulerende waarschuwingen zorgen enkel voor onnodige bezorgdheid, en kunnen dus best niet worden gedeeld.
Eén punt van kritiek die de krant The Guardian terecht aanhaalt omtrent de Talking Angela app, is dat het té gemakkelijk is om de "Child Mode" uit te schakelen. Ook is het té gemakkelijk voor een kind om naar de iTunes Store te gaan en extra virtuele munten aan te kopen om in de app te gebruiken. Hoe dan ook is het steeds raadzaam voor ouders om steeds in de gaten te houden wat hun kind doet op het internet en met een smartphone. Het verspreiden van paniekzaaiende hoaxberichten zal echters niets bijdragen tot de veiligheid van het kind.
Bronnen:
- http://www.snopes.com/computer/internet/angela.asp
- http://www.hoax-slayer.com/talking-angela-warning.shtml
- http://mashable.com/2014/02/21/talking-angela/
- http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2014/02/20/talking-angela-app-scare-hoax/5635337/
- http://nakedsecurity.sophos.com/2013/02/25/talking-angela-iphone-app-scare/
- http://nakedsecurity.sophos.com/2014/02/21/the-talking-angela-witch-hunt-what-on-earth-is-going-on/
- http://wafflesatnoon.com/2014/02/18/talking-angela-app-goes-viral/
- http://www.ibtimes.co.uk/why-talking-angela-app-completely-safe-your-children-1437287
- http://urbanlegends.about.com/od/business/fl/Talking-Angela-App.htm
- http://www.mimikama.at/allgemein/talking-angela-wird-diese-app-von-einem-pdophilen-berwacht/
- http://urbanlegends.about.com/b/2014/02/21/no-a-7-year-old-didnt-go-missing-after-installing-talking-angela-app.htm