HOAX: Als #177 comment groene balk geeft ben je gehackt
De Hoax-Wijzer | 25/03/2015 | Update: --
Sinds maart 2016 circuleren er op Facebook tal van statusberichten die je vragen om te reageren met de tekst #177. Indien in je reactie vervolgens een groene balk verschijnt, zou dit betekenen dat je gehackt bent. Het betreft hier echter een hoax die aanvankelijk wellicht als grap bedoeld was.
De Nederlandstalige versie luidt als volgt:
zet #177 in de comments en als het een groen balkje is ben je gehackt
Volgens sommige statusberichten op Facebook zou het mogelijk zijn te controleren of je gehackt bent door #177 te posten als reactie op die status. Indien er dan een groene balk verschijnt, zou dit betekenen dat je Facebookaccount gehackt is. Zo niet, zou je mogen veronderstellen veilig te zijn. De status begon aanvankelijk in het Engels te circuleren, en sinds 24 maart 2016 deed ook een Nederlandstalige versie haar intrede waar al gauw tienduizenden reacties op kwamen. Het gaat hier echter om een hoax: het is niet mogelijk om te bepalen of je account gehackt is door gewoonweg een specifieke tekst in een reactie te plaatsen. Zelfs indien je gehackt zou zijn, zou er nog steeds gewoon #177 als reactie verschijnen.
De hele vermeende "test" houdt op zich dan ook geen steek. Waarom zou Facebook immers zulke vage methode aanbieden om te controleren of je gehackt bent, en je niet gewoon via e-mail verwittigen? Het effectief "hacken" van een account op Facebook is bovendien allesbehalve eenvoudig, en in de praktijk zijn zogenaamde "gehackte" accounts in feite bijna altijd het slachtoffer van een phishing-mail (wat in principe geen vorm van hacking is). Indien er in je account zou zijn ingebroken, zonder dat je er ook maar iets van merkt en zonder enige verdachte activiteiten, is de kans bovendien klein dat Facebook het wel zou hebben opgemerkt. Facebook voorziet wel tal van veiligheidsinstellingen waarmee je inbraak in je account kan voorkomen, zoals aanmeldingswaarschuwingen, codegenerators en aanmeldlocatie.
Deze hoax is wellicht ontstaan als eenvoudige grap, maar tal van mensen blijken deze "test" vooralsnog ernstig te nemen. Zoals blijkt uit de meerderheid van de reacties op zo'n statuspost, heeft het posten van een reactie met de tekst #177 enkel tot gevolg dat er - je raadt het al - eenvoudigweg #177 komt te staan. Maar waarom verschijnen er bij sommige mensen dan toch groene balken? Het antwoord hierop is eenvoudig: het gaat gewoon om een afbeelding die sommige grappenmakers bewust hebben gepost om hun vrienden te doen geloven dat de "test" echt zou werken. De meest gebruikte afbeelding is de volgende:
Het verband tussen #177 en de groene balk is eenvoudig te verklaren: 177 is de # Hex-kleurcode voor een specifieke tint van groen, wat de oorspronkelijke grappenmaker wellicht heeft geïnspireerd. Niet alle grappenmakers maken gebruik van dezelfde afbeelding van de groene balk, sommigen gebruiken ook andere afbeeldingen of creëren hun eigen grap met nog andere afbeeldingen, al dan niet in andere kleuren: