HOAX: Facebook betaalt 3 cent per "share" aan Rosalie
De Hoax-Wijzer | 04/12/2012 | Update: 16/07/2014
Er wordt momenteel een foto verspreid van Rosalie, een kind in levensgevaar, met de vraag om te bidden voor haar leven. Hierbij staat echter de vermelding dat Facebook 3 cent zal betalen per keer dat de foto wordt gedeeld. Zulke "donaties" zijn altijd een hoax!
GEDEELTELIJK HOAX
Het gaat hier om een tweejarig kind genaamd Rosalie Goodwin uit Oklahoma (VS), dat in een zwembad gevallen is op 6 juni 2012. Het meisje kon pas gered worden nadat er reeds hersenschade was aangericht. Hoewel ze tot op heden niet hersteld is, zou volgens de laatste berichten haar toestand wel stabiel zijn en werd ze naar huis overgebracht waar haar behandeling zal worden verder gezet. Vrienden en familie hebben dan Facebook pagina's opgericht met de vraag om te bidden voor Rosalie, alsook om fundraisers te organiseren waarmee de ziekenhuiskosten betaald zouden kunnen worden. Het verhaal achter Rosalie is op zich dus correcte informatie.
GEEN FACEBOOK DONATIES
Wanneer deze foto wordt gedeeld, staat er bij de omschrijving geregeld het volgende:
Facebook is ready to pay 3 cent for every share.We don't know Whether it is true or not,but let's everybody share. Our One Share will Not Cost Anything..If you really care about This Baby...Then Please share.
LIKE && SHARE :'(
Vertaling:
Facebook is bereid om 3 cent te betalen per keer dat deze foto wordt gedeeld. We weten niet of het waar is of niet, maar laat het ons toch allemaal delen. Het delen kost ons niets.. Als je van deze baby houdt... deel dan aub...
VIND LEUK & DELEN :'(
Alle Facebook posts en afbeeldingen, die beweren dat Facebook een bepaald bedrag zal doneren per keer dat de foto wordt gedeeld, zijn altijd een HOAX. Het spreekt voor zich dat Facebook (of eender welke andere website of organisatie dan ook) geen willekeurige donaties zal doen, tenzij dit rechtstreeks vanuit officiële kanalen zou worden aangekondigd. In het geval dat het om een officiële donatie zou gaan, zou dit alsnog geenszins gebeuren via het delen van een foto op Facebook. Dit soort hoaxes zijn slechts een poging om betere bezoekersstatistieken te verkrijgen voor de pagina waarvan het wordt gedeeld.
CONCLUSIE
Hoewel het verhaal van het kind Rosalie in dit geval niet verzonnen is, zal er geen donatie worden geschonken per keer dat de foto wordt gedeeld. Indien je steun wenst te betuigen, of effectief geld wenst te doneren aan de familie, kan je best rechtstreeks naar de aanverwante Facebook pagina's gaan en daar verder contact opnemen. Het is geheel zinloos om de foto te delen, en bovendien is dit soort misbruik geenszins respectvol naar het kind en haar familie toe.
Bron:
- Hoax-Slayer: http://www.hoax-slayer.com/pray-for-rosalie.shtml (met verdere bronvermeldingen)